
TAGI: ZDROWE JEDZENIE KIELCE
Przez tysiące lat człowiek nie wiedział, co to takiego „choroby degeneracyjne”. Można by rzec, że nawet jeśli dawniej chorowalibyśmy na takie choroby, to i tak nikt nie potrafiłby ich zdiagnozować.
XIX i XX wiek to okres będący wielkim rozwojem medycyny, wtedy nastąpił przełom. Główną przyczyną zgonów stały się choroby układu naczyniowo-sercowego, nowotwory, cukrzyca czy też nadciśnienie. Wyżej wymienione dolegliwości są przede wszystkim skutkiem niezdrowego stylu życia. Dieta bogata w cukry czy też wysoko przetworzone pokarmy „wzbogacone” o różne chemiczne dodatki też nam w tym nie pomaga.
Przysięga ojca medycyny
W przysiędze ojca medycyny – Hipokratesa czytamy: „Zdrowy tryb życia i sposób odżywiania zalecał będę wedle swoich sił i osądu, mając na względzie pożytek cierpiących, chroniąc ich zaś przed szkodą i krzywdą”. W obecnych czasach lekarze składając przysięgę nie wspominają niestety o pokarmach, które mogą wyleczyć pacjentów. Sprawia to, że dawna wiedza żywieniowa została odsunięta na dalszy plan. Nie od dzisiaj wiadomo, że mieszkańcy wielu regionów nie chorują na dane grupy chorób tak często jak inni. Na przykład mieszkańcy Krety praktycznie nie chorują na choroby naczyniowo-sercowe. Mieszkańcy Kamerunu zaś bardzo rzadko chorują na raka odbytu i jelita grubego. Wiele prowadzonych w tych regionach badań wskazuje, iż znaczący wpływ na taki stan rzeczy ma ich dieta.
Zależność zdrowie – pokarm
Pani Daphne Miller, która jest wykładowcą dietetyki na Uniwersytecie Kalifornia stwierdziła, iż zależność zdrowie – pokarm można śmiało nazwać „efektem dżungli”. Jej tezę można potwierdzić dokonując obserwacji miejsc na świecie, w których ludzie nie chorują na choroby przewlekłe, które są bardzo często spotykane w wśród ludności miejskiej i krajach uprzemysłowionych.
Można być więc wolnym od chorób przewlekłych, dzięki zdrowej diecie, którą Hipokrates uważał za jeden z podstawowych warunków ludzkiego zdrowia.